onsdag 31 december 2008

GOTT NYTT ÅR!


Såhär på årets sista dag vill jag önska er alla GOTT NYTT ÅR! Var rädda om ögon och fingrar om ni ska ut o smälla i natt. Själv tänker jag beundra fyrverkerierna på behörigt avstånd. Ett stort GRATTIS också till lilla mamma som fyller 60 år idag! Har precis varit där med blomma och frukostbullar. Hoppas ni får en trevlig nyår!

Eftersom Max mådde bättre redan igårkväll så planerar vi att fira nyår med Lars och goda vänner, precis som planerat. Det ska bli trevligt, lugnt och skönt och dessutom garanterat god mat när det är Lars som kockar :-)

Sen ser vi framemot ett nytt år, framförallt ett friskare år! Vad som händer mer kan man aldrig veta, men att det för min del ska bli ett sundare år har jag redan bestämt. Framförallt sen jag fick den där vågen i julklapp...

Ha en bra nyårsafton och ett gott nytt år!

tisdag 30 december 2008

Inget blir som man tänkt sig...

Jag jobbade igår och allt gick bra. På kvällen kom min f.d. svägerska Sonja hit på middag och vi hade en lång snackekväll som var jättetrevlig! På natten fick jag tyvärr ont i magen igen, så idag var det bara till att stanna hemma från jobb. Dessutom är Max sjuk hemma hos sin pappa (hade feber redan i söndagskväll) så risken att nyårsplanerna går i stöpet är ganska stor. Trist om vi ska behöva sitta här hemma ensamma, jag och pojkarna. Vi håller tummarna att han blir bättre till imorgon.

söndag 28 december 2008

Halvtidspaus på jullovet

Nu har vi varit lediga några dagar tillsammans, jag och barnen. I morgon är det dags för jobb igen för min del och pojkarna åker till sin pappa för fortsatt jullov.
Hoppas att det funkar att jobba trots min envisa förkylning och hosta. Idag har det känts bättre i ögon och näsa, medan hostan varit värre. Tyvärr är min hostmedicin slut och den enda vi har hemma är Felix variant, som jag inte bör ta eftersom en känd biverkning kan vara kramp i gallvägarna. Får väl se om jag kan somna utan annars får jag kanske chansa... Nu ska jag försöka få pojkarna i säng så det kan bli en normal morgon när jag ska och jobba. Måste lämna pojkarna först så vi får ställa klockan...suck...

Max spelade fotboll

Innan festligheterna på slottet hann Max med att spela två matcher i Julcupen i Idrottshallen. Första mot Billeberga blev 1-1 och andra mot Råå vann Wormo med 4-0. Därefter fick Max avvika för att fira mormor, men vi fick rapport senare om att Max lag förlorat semifinalen och att Lödde till sist tog hem guldet. Det bör ju glädja oss lite i alla fall...
Max och grabbarna gjorde en kanoninsats, även om det gått några veckor sedan dom tränade. Det märks att dom växt till sig och spelat länge tillsammans. Alltid lika kul att heja på dom!

60-årsmiddag på Örenäs slott

Min kära mamma fyller 60 år på nyårsafton men då är hon på annat håll och firar (och antagligen alla vi andra också). Därför bjöd hon idag ut hela sin familj på Örenäs slott på en god middag. Vi var 17 personer (mellan 4 månader och 86 år) runt bordet. Tyvärr var min Lars fortfarande sjuk, så vi fick klara oss utan honom idag också. Trist! Minstingen Melker hade tränat ordentligt på att sitta i stolen vid bordet och det klarade han galant! Men i vagnen var det skönare att sova! Inte varje dag man sover middag på ett slott...

Efter att ha ätit jättegott fanns det tid för prinsessan Emilia att provsitta lite olika knän. Här är det Max hon fastnat för. Bredvid sitter storkusin Sebastian.


När Melker var vaken igen fick han ta ett ordentligt snack med kusin Max. Vilket fotbollslag är nu det bästa???


Därefter var det dags att hålla Felix i handen. Kan vara bra om det finns några läskiga spöken på slottet...


Emilia (som är Max & Felix kusinbarn) blev väldigt förtjust i pojkarna. Helst ville hon vara så nära som möjligt. Det var inte alltid så kul, tyckte Felix. Här har vi dock lyckats fånga sötnosarna på en fin bild.

TACK MAMMA & PAPPA FÖR EN JÄTTEFIN DAG PÅ ÖRENÄS SLOTT!




lördag 27 december 2008

Så var julen över för den här gången...

Här är bilden på Max & Felix framför granen på julaftonsmorgonen. Kom i lite fel ordning....


Lillkusinen och tillika mitt fadderbarn Melker i mormors trygga famn. Melker var mest sovande när Tomten kom, men han fick en hel del klappar ändå :-)


Storkusinerna Sebastian och Oliver väntar på Tomten tillsammans med Felix som inte är minst längre... Alla tre är dock lika spända på att se vad Tomten har med sig.



Och i Viken är det som sagt alltid den RIKTIGA Tomten som kommer. Bäst att föreviga detta. Felix, Max och Emilia ställde upp på bild.

Jag blir alltid lika förundrad över hur fort julen går, efter att man har förberett och väntat så länge... I och för sig minskar väl engagemanget med åldern, även om jag fortfarande tycker om julen!
Julafton började med att Max & Felix vaknade tidigt och kallade på mig för att vi skulle öppna klapparna som låg under granen. Jag brukar alltid börja julaftonen med att koka risgrynsgröt men det var ingen av pojkarna som ville ha. Julklapparna lockade mer... Eftersom jag på natten mått ganska kass med feber och gall-ont så protesterade jag inte så mycket - gröt kan vi äta en annan dag. Under julgranen hade Tomten lagt lite små paket. Jag fick en efterlängtad bok av min pojkar, tack så mycket! Längtar redan efter att få tid att läsa den!
Max fick en fleecepläd att mysa under i soffan, en bok med Bellmanhistorier och lite godis. Felix fick Bamse-bok, chokladtomtar, en lurvig tomte och coola byxhängslor som Max själv varit och köpt till honom. Jättesnällt!
Efter frukosten bar det av med barnen till deras pappa där dom skulle fira julafton. Själv körde jag vidare till Lödde för att premiärfira med Svenssons. Det blev en lugn och skön julafton hos Lars föräldrar, med Lars barn, syster, hennes barn också Lars och jag som båda var rätt så krassliga. För första gången i mitt liv åt jag lutfisk och senare även grönkål. Spännande att prova men grönkålen var godast. Även här blev det julklappsutdelning och det är lika spännande oavsett om barnen är små som mina eller tonåringar som dessa... Själv fick jag mumsig choklad, pepparkakstryffel och en jättefin klocka av Lars. Tack så mycket!
Eftersom Lars var riktigt krasslig så körde jag hem och sov gott i min egen säng på natten.
På juldagen var det åter dags att hämta hem Max & Felix. Hemma hos sin pappa visade de allt de fått av Tomten på julafton. Tänk va snälla dom varit :-) På eftermiddagen åkte vi med mina föräldrar till Viken för att fira traditionsenlig juldag hos min bror och hans familj. Vi var många runt bordet och jag var ganska kaxig rätt tidigt och sa att det var skönt att ha stora barn som inte behövde springa och jagas...det fick jag nästan ångra senare när först den ena och sen den andra av mina pågar fick lite utbrott...men det behöver vi inte skriva mer om här...
Den RIKTIGA Tomten kom såklart som alltid i Viken, och vi fick en massa fina klappar även idag. Bl.a. fick jag, Max & Felix biljetter till Melodifestivalens genrep i Malmö i februari. Det ser vi framemot, tack mamma & pappa/mormor & morfar! Fick också en våg som ska bli min ständiga påminnelse om att ta tag i min kost, motion och kropp 2009!

Annandagen blev en riktig slappedag. Min förkylning slog till med förnyad kraft och ögonen rann ständigt. Kunde knappt titta på alla tv-program som jag sett framemot ens. Det blev en dag i pyjamas och soffa, åt lite rester, och la oss efter att ha sett på tv ett tag. Hoppades att min förkylning skulle försvinna under natten.
Idag vaknade jag och kände mig bättre i ögonen som tur är. Idag står det bio på programmet. Pojkarna fick biljetter av mig till Lasse-Majas detektivbyrå. Felix ville absolut inte se den, men han går för min och Max skull, som han själv uttrycker det. Snacka om att vara envis...
Kameran glömde jag i Lödde på julafton så bilder från vår julhelg får jag ev. komplettera med senare. Nu ska vi samla ihop oss inför bion!

tisdag 23 december 2008

GOD JUL

Med denna härliga bild på mina pojkar från 2004 önskar vi er alla en riktigt god jul! Hoppas ni får en mysig julafton men god mat, gott sällskap och en och annan julklapp. Själv hoppas jag att vi får va friska, just nu ser det lite risigt ut med både mig och Lars, men vi mår kanske bättre imorgon. Julkram till er alla!!!


Julskinkan klar!

När vi satt och åt ringde det på dörren och utanför stod 4 skönsjungande ynglingar. De bjöd på vacker stämsång i form av "Tänd ett ljus..." och "We wish you a merry christmas..." bl.a. Dom berättade att dom kom från UKM (Ung Kultur Möts) och som tack för den trevliga överraskningen fick dom en chokladask att mumsa på.


Så var det dags för vår årliga tradition (som kommer från barnens farmor). När julskinkan är nygriljerad och fått svalna lite så avnjuts den tillsammans med "himmagjord" potatismos och julmust! Eftersom vi är en liten familj så delade vi skinka med mamma & pappa. Mumsigt och gott! Ser redan framemot en skinkmacka till frukost imorgon!


Lillejul hos farmor Anna

Ända sedan Max kalas förra vintern har han blivit lovad "Fattiga riddare" hos farmor Anna. Idag blev det äntligen dags för det smaskiga sockerdoppade vetebrödet. Mmmm... Min pappa kom samtidigt och hälsade på och som vanligt gick vi därifrån mätta och goá! Alltid lika kul att träffa min härliga farmor!





måndag 22 december 2008

Hela tiden är det nåt...

Det blev till att uppsöka farbror doktorn idag igen. Har haft en hemsk hosta i två veckor och fått bra hostmedicin för det. När jag låg på sjukhuset förra helgen slog förkylningen till med full kraft och åtgången på pappersnäsdukar var större än vanligt. I morse vaknade jag med sprängande kindben och pannben och misstänkte direkt att bihålorna blivit irriterade. Mycket riktigt, doktorn höll med mig och jag fick nåt kortisonspray till näsan. Hoppas det räcker så jag slipper antibiotika denna gången. Max har precis blivit frisk efter att haft feber o förkylning förra veckan. Hoppas nu bara Felix klarar sig! Lars är däckad nu med feber och hosta, så det är bara att hålla tummarna för att han ska friskna till innan julafton. Har precis kollat mitt favoritprogram på tv, Cityakuten, och jämfört med dom känner man sig rätt så frisk. Men nu ser jag framemot att friskna till lite mer under natten. Imorgon ska vi hälsa på min farmor Anna.

Julgodis




Så var det äntligen dags att göra årets julgodis. Tidigare år har vi börjat i god tid, men det brukar leda till att vi får göra om det närmre jul...det brukar inte finnas så mycket kvar då...


Idag testade vi ett nytt recept från Leilas recept på recept.nu som hette Rocky Road. Det var smält mörk 70% choklad, dumlekolor, marshmallows, salta jordnötter och pistagenötter som blandades. Därefter brer man ut det på en plåt och låter det stelna i kylen. När det är kallt och stelt skär man det i lagom munsbitar. Ett tips är att göra små bitar eftersom det blir lite kladdigt att hålla i handen. Men dom var farligt goda!!!


Som vanligt blev det också rischoklad och på Max begäran en variant med cornflakes och russin. Egentligen skulle vi göra svampar också men vi hade glömt köpa kokos. Kan ändå tipsa om detta godis som är väldigt enkelt och försvinnande gott. Marshmallows doppas med ena änden i smält vit choklad, därefter doppas samma sida i kokos. Ställa att stelna i kylen. Mmm va gott!


Precis som med julgranen så var det mest Felix som ville hjälpa till, men han tröttnade också ganska fort. Därför håller jag mig till sånt julgodis som går snabbt att göra och som jag själv gillar :-)


Ur led är tiden...

Har upptäckt att tidsangivelsen i mina inlägg inte stämmer. Har letat för att kunna ändra det men ännu inte hittat rätt. Om någon läser detta och vet var man ändrar tiden så meddela mig gärna. Just nu är klockan 20.18 :-)

söndag 21 december 2008

En lugn helg!

Lördag och söndag har jag tillbringat i Lödde hos min Lars. Som vanligt blev jag bjuden på god middag i hans sällskap. Det blev en mat-tur till Willys igår och en julklappsrunda till Center Syd idag. Ni kan tro att det var skönt att gå där och känna lugn över att vara klar med julklapparna i god tid. Lars, som alltid är lugn, kände inte heller någon stress trots att han började julhandla idag. Lite stressad kan jag bli av att se alla människor som jagar, jäktar och stressar. Suck...har sagt det förr och säger det igen: även om jag gillar julen så skulle jag gärna åkt iväg till en stuga med skidåkning och minimalt julfirande. Kanske nåt annat år...

Fick en annan insikt idag. Vi blev sittande i bilen i ca 1 timme i kön till biltvätten på Shell. Inte mycket att göra mer än att sitta och prata och titta på förbipasserande. Sa till Lars att "förr", d.v.s. innan min sjukskrivning för stress och utbrändhet, så hade jag blivit superstressad av att sitta där i en hel timme till ingen nytta. Då hade jag tyckt det var slöseri med tid och retat mig på att jag inte kunde passa på att göra nåt nyttigt under tiden jag väntade. Nu däremot, kan jag ta det lugnt, se det som ett bonustillfälle för att varva ner och bara gilla läget. Skönt att man lär sig nåt av sina kriser.

Julgranen på plats!







Som traditionen bjuder så hjälpte min snälla pappa mig igår. Han köpte gran till mig, bar hem den och satte den på plats. Sen fick den stå till sig till idag när barnen kom hem från sin pappa. Jag hade väntat med att klä den till idag så att Max & Felix kunde hjälpa till, men intresset var väl sådär... Efter att ha klätt mormors och morfars gran förra helgen, granen hos sin pappa i veckan och nu kom jag och ville ha entusiastiska barn till att klä denna...fick lite hjälp av Felix men Max kollade mest så vi skötte oss :-)



För första gången blev det en "vanlig" gran istället för kungsgran, och jag är i alla fall nöjd med slutresultatet. Felix tyckte det blev för mycket kulor men alla kan inte bli nöjda alltid.



lördag 20 december 2008

Men det är mest positivt!


Under 2008 har det ju hänt en massa annat också som inte handlat om sjukdom! Jag och barnen flyttade till en ny lägenhet där dom fick större rum och vi trivs jättebra alla tre. Pappa hjälpte till att fixa ett jättefint kök med nya tapeter och färg. Golvet och hallen fixade hantverkare.
Mitt jobb som förskollärare trivs jag jättebra med, även om jag inte hunnit arbeta så mycket sen jag började på min nya arbetsplats i Landskrona i oktober 2007. Men arbetsglädjen finns där och barnen är alldeles underbara!
Min "nya" kärlek sedan ca ett år tillbaka är också nåt jag trivs jättebra med. Han får mig att må bra och känna mig trygg. Utan honom hade mycket varit så mycket tråkigare...
Felix började på Västervångskolan i förskoleklassen i augusti och trivs kanonbra. Han växer så det knakar, men bara på längden... Han är en riktigt kreativ kille som älskar att sitta och pyssla.
Max går i 4:an på samma skola och är jätteduktig. Får fina omdömen och har lätt för att lära sig! Efter skolan är det mest fotboll och Playstation som gäller...
Under tiden jag varit sjuk har dom hjälpt mig jättemycket, bl.a. är dom glada för att leka restaurang när vi ska äta middag...så jag blir ganska uppassad :-) Dom är mina änglar!!!
Den roligaste nyheten under 2008 var att jag blev moster!!! Min lillasyster Tina fick en Melker och vi blev alla SÅÅÅ glada! Grädden på moset var att jag blev tillfrågad att bli fadder till Melker, ett uppdrag som var lätt att tacka JA till och som jag tar på största allvar!
Det finns hur mycket som helst som jag kan skriva om mitt liv under 2008, men det finns varken tid eller ork till mer just nu, eftersom jag varit uppe och tvättat från kl.6 i morse och nu kl.10 är det dags att ringa pappa för att fixa julgranen.
Men en sak är säker: 2008 hade inte fungerat på samma vis om det inte varit för två personer som alltid finns där för mig och hjälper mig med allt! Mamma & pappa - Jag älskar er & tack för att ni finns!

Jag och min mage

För er som känner mig är min mage ett välbekant ämne... Sedan 1998 (när jag var gravid med Max) har jag haft problem med gallsmärtor i form av gallstenar och gallvägsinflammationer. I september 1998 gjordes en stor operation (därav mitt stora Mercedes-snitt på magen, eller som Max sa när han var liten: "Min mamma har en Merca-mage") där en gallgångscysta, yttre gallgången och gallblåsan togs bort. I stället gjordes en sammankopplning av tunntarmen och levern och allt skulle vara bra...trodde jag... Lite besvär fram och tillbaka, bl.a. i samband med graviditeten med Felix, men det har hållts någorlunga i schack med hjälp av en medicin som heter Ursofalk, som hjälper till genom att tunna ut gallan så risken för ansamlingar till stenar minskar.
Under 2007 blev besvären större och mina attacker av Cholangit (gallvägsinflammation) kom tätare. Vid ett flertal tillfällen fick jag uppsöka akuten och jag behandlades med antibiotika, ibland fick jag även bli inlagd för att få antibiotika i dropp.
I november 2007 sattes det in s.k. Ptc-drän för att dränera gallan förbi det ställe som där var stopp p.g.a. stenar. Två tunna slangar sattes in i levern och dessa fick jag gå med i nästan två månader. Därefter gick kirurgen in via dränen och sprängde bort gallstenarna med laser. Allt skulle vara bra...igen...
Efter bara två månader fick jag problem igen, nya undersökningar med magnetkamera och ultraljud gjordes, nya besök på akuten och kirurgavdelningen krävdes och till sist fick jag beskedet att det behövdes göra ett nytt ingrepp. I juli 2008 sattes det in ett nytt Ptc-drän, men denna gång bara en slang. I över två månader fick jag gå med dränet i magen och i augusti tillstötte en rejäl bakterieinfektion med tarmbakterier som vandrat upp i levern och gjorde mig febrig och sängliggande i tre veckor. Tre sommarveckor på sjukhuset var inte riktigt vad jag tänkt av min semester, men eftersom det krävdes antibiotikadropp var det inte mycket att göra.
I slutet av september kunde sedan ny lasersprängning göras efter att "min" doktor Per-Jonas Blind kommit ner från Umeå bara för min skull. Han var mycket nöjd efter ingreppet och jag åkte hem glad över att må bättre.
Jag började så smått återgå till mitt arbete genom arbetsträning och sedan 25% arbete, men efter ett par månader kom nya smärtor och feberattacker.
Luciadagen 2008 blev det att åka till akuten igen, blev inlagd med antibiotikadropp till i tisdags den 16/12, men fick sedan komma hem för att fira jul i lugn och ro.
Nu väntar jag på en ny magnetkameraundersökning som ska göras den 29/12 och därefter en tid till "min" doktor som åter är på plats i Lund i januari. Under tiden håller jag tummarna att jag ska klara mig, stoppar i mig lite mediciner och försöker leva på som vanligt. Denna gången har jag bestämt mig för att inte låta humöret påverkas, jag måste försöka leva på som vanligt de dagar jag mår bra, och blir jag dålig igen så får jag ta det då... Det är så det är...Mitt liv som Maria!

Jag och mina älskade pojkar

Här är en bild på mig, Felix och Max från sommaren 2008. Vi är på Landskronakarnevalen tillsammans med Familjen Thulin som tagit bilden. Tack så mycket!

Mitt liv som Maria

Nu börjar jag på ett nytt kapitel...jag har länge funderat på att jag vill skriva mer och kom fram till att en blogg som handlar om mig och mitt liv kunde va ett alternativ. Tidigare har jag ju min blogg mariastavlor.blogspot.com men där har jag ju valt att fokusera på mitt målande.

Här tänkte jag mer skriva om livet i allmänhet, sånt jag vill dela med mig av eller bara skriva av mig. Det senaste året har ju präglats mycket av sjukdom och här kan ni som vill följa utvecklingen av det, men även annat som händer runt omkring mig, stort som smått.

Jag börjar i liten skala och önskar er som ev. läser detta en trevlig helg!